Hírek

Elérhetőségek

Dr. Váradi Anikó háziorvos tájékoztatója a 3. oltással kapcsolatban

Tisztelt Betegeim!

 

Többen is kerestek a 3. oltással kapcsolatban, ezért készítettem egy összefoglalót a 3. oltásról saját véleményemmel a Magyar Orvosi Kamara és Népegészségügyi Központ útmutatása szerint.

Azok, akik Sinopharmot kaptak, és akiknek eltelt  4 hónap a 2. oltás után, és 60 felett van , kérje a 3. oltást, minél hamarabb. Nem kell ellenanyagszintet nézetni. Akik 60 évnél fiatalabbak, ott nem igazolták, hogy ne lenne hatásos, ők úgyis később kapták, addig még lesznek tapasztalatok szükséges-e ismételni. 

Javaslatom a Sinopharmot kapott betegek 3. oltásnak kérjenek  mRNS vakcinát / Pfizer, vagy Moderna , esetleg az 1 adagos Janssen. / 

Azok számára, akik Pfizert vagy Modernát kaptak, még a gyógyszergyárak sem javasolják most a 3. oltást, bár pár hónap múlva nem biztos, hogy így lesz. 

Azoknak javasolom 2 Pfizer, Modena, vagy Astra Zeneca vagy 1 Janssen után 3. oltásként a Pfizert, vagy Modernát esetleg Janssent, akinek letelt min.  4 hónap a második oltás után, de 6 hónap is nyugodtan várható és 60 év feletti és/vagy immunhiányos beteg, / művesekezeltek, szervátültetett, daganatos beteg, és az oltás alatt kemotherápiát kapott /, súlyos lefolyásra hajlamosító betegsége van pl. szív vagy tüdőbeteg, cukorbeteg, vagy fokozott fertőzésveszélynek van kitéve pl. egészségügyi dolgozó, szociális gondozó, zsúfolt ügyfélterekben, nagy kontaktusszámmal dolgozó, ahol a távolságtartás nem biztosítható pl. iskola, óvoda.  Ilyen esetben mindig ragaszkodjanak az eredeti oltóanyaghoz / Pfizer, Moderna / . A Pfizer már teszteli a 3. oltást, ellenőrzi, és Pfizerrel oltva a 3. oltás után nagyon magasak lettek az ellenanyag szintek.  Tekintettel a Pfizer gyár ilyen irányú vizsgálati eredményeire, én mindenképp azt javasolom. Aki 60 év feletti és nincs krónikus betegsége az a 2.oltástól 6 hónapot is megvárhatja.

 A Moderna esetében ugyan ez áll fenn.

Szabadságolás miatt jelenleg nem mi oltunk, oltópontra lehet regisztrálni, https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas  időpontfoglalás lakossági portálon keresztül, megjelölve a helyet, és az időpontot. Az idősek kérjék meg a gyerekeket, unokákat, hogy segítsék őket ebben. A későbbiekben szeptembertől elegendő jelentkező esetén helyben is megpróbáljuk megszervezni az oltásokat.

Sajnos a  4. hullám egyre inkább valószínű, hogy bekövetkezik, ezért jó lenne, ha mindenképpen oltakoznának, akik ezt még nem tették meg. Magyarországon jelenleg az oltási kedv sajnos nem nagy, a beoltottak számának növekedése megtorpant, arányuk egyelőre elégtelen a közösségi  immunitás kialakulásához.

Nagyon kérem, hogy aki még nem kérte az oltást, az kérje!

Ha megnőne a beoltottak száma, elkerülhetőek lennének a lezárások.

A delta mutáns főként fiatalokat betegít meg, de rájuk nézve veszélyesebb, mint az eddigi törzsek, arról nem beszélve, hogy átadhatják a családban, és ha bekerül egy osztályközösségbe, annak annyi. Ott szinte várhatóan mindenki beteg lesz, mire kiderül. 

Izraelben Pfizerrel duplán oltottak is elkapták, ott már régebben kezdtek oltani, de nem lettek súlyos betegek. 

A fiatalokat, 12-18 éveseket is oltassák, mert ők fogják elkapni legelőször oltás nélkül, és ha ők nem is lesznek súlyos betegek, mindenhol terjeszthetik, mire rájönnek, illetve nem tudjuk a gyerekeknek milyen hatással van a vírus a későbbiekben a szervezetükre. Augusztus második felében 20. után a rendelőben várom a 12-18 éveseket, akik kezdik az iskolát jelentkezzenek a háziorvosi rendelőbe oltásra telefonon vagy személyesen, előtte regisztrálják a gyerekeket vakcinainfo.gov.hu  helyben megoldjuk az oltásukat. A pontos időpontról telefonon értesítem a szülőket, hozzájárulói nyilatkozatot az önkormányzattól kérjenek. Eddig a településen kb.390 fő vette fel az 1. oltást, 6 fő kivételével a többi  a 2. oltást is mind a hatféle oltóanyagból.

Végezetül szeretném tájékoztatni Önöket, hogy a háziorvosi rendelőben továbbra is kötelező a maszk használata, illetve a rendelőben továbbra is zárva tartjuk az ajtót, oda csak telefonos egyeztetést követően fogadunk betegeket, hiszen így szűrhető ki biztonsággal, hogy COVID gyanús beteg ne érintkezhessen más betegekkel. Megértésüket és türelmüket köszönjük!

 

Kérem, jelentkezzenek oltásra!

Dr. Váradi Anikó háziorvos